HOW TO: Kledingkast opruimen

Heb je een kledingkast vol kleding, maar heb je voor jouw gevoel nooit iets om aan te trekken en ben je het overzicht kwijt? Dan is het tijd voor een grote opfrisbeurt van jouw kledingkast, zodat er weer rust en ruimte ontstaat. 

Een goede voorbereiding..

..is het halve werk en dat is ook hier het geval. Gooi niet direct je hele kledingkast leeg op je bed zonder dat je een plan hebt. 

1.Tijd – hoeveelheid heb je ingepland hiervoor?

Een kledingkast heb je “helaas” in veel gevallen niet in 30 minuten opgeruimd. Trek er minstens een ochtend of middag voor uit om heel de kledingkast te doen. Heb je niet meer tijd dan bijv. 30-60 minuten, doe dan niet je hele kast maar kies één lade of plank uit, die je sowieso afkrijgt. 

2. Handig om bij de hand te hebben?

  • Vuilniszakken of grote shopper tassen om de kleding in te doen die je niet meer wilt.
  • Een strijkplank is altijd handig als extra tafeltje om kleding op te leggen tijdens het opruimen en natuurlijk handig om je kleding netje op te vouwen zonder last te krijgen van je rug.
  • En een herinneringsbox, er zijn kleren die je niet meer draagt maar die je niet weg wilt doen omdat het een mooie herinnering is. Dit kledingstuk hoort niet in je kledingkast omdat je het niet meer gaat dragen en een vertekend beeld geeft van de kleding die je wilt dragen. 
  • Pen & papier / notities op telefoon. Maak tijdens op het opruimen direct een lijst van kledingstukken die aan vervangen toe zijn. 

Laat het opruimen beginnen

Kleine waarschuwing: na stap 1 wordt het chaos, na stap 2 nog meer maar na stap 3 wordt het beter, echt!

1. Haal je kast leeg

Probeer de kleding zoveel mogelijk per categorieën uit de kast te halen. 

Broeken, t-shirt, jurken, badkleding, sportkleding, mega winterkleding (coltruien etc), mega zomerkleding (spaghettibandje). Indien van toepassing werkkleding op een aparte stapel leggen. 

2. Uitzoeken maar!

Neem categorie per categorie door. Begin met een categorie waar je makkelijk doorheen gaat, dus waar je minder blij van wordt. Als je een mega fan van jurkjes bent, kun je deze beter tot het laatst bewaren omdat het maken van keuzes moeilijk voor je zal zijn.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe vaak heb ik dit aan gehad?
  • Wanneer had ik het voor het laatste aan?
  • Pas ik het nog? – Pas het kledingstuk en check in de spiegel.
  • Ga ik het nog passen? 

          Waarschijnlijk weet je het antwoord zelf al of je het item moet houden na deze vragen.

3. Terug de kast in: vouwen & hang

Alle kleding die je wilt houden vouw je op. Jurken, blazers, blouses hang je meestal op. Hoeveel stuks heb je van dit item? Hoeveel heb je er nodig? 

Bewaar je favoriet items en doe afstand van de rest. Te weinig stuks van items die je veel draagt? Zet deze op de shoppinglist.

De twijfelgevallen, altijd lastig. Kijk naar de stapels met kleding die je wilt houden, gaan de twijfelgevallen hier tegenop kunnen boksen? Of komen ze weer onderaan de stapel te liggen? 

Kun je nog geen keuze maken? De twijfel box/tas biedt uitkomst! Doe alle twijfelgevallen in de box/tas, zijn de items 6 maanden niet uit de box/tas gekomen dan kunnen deze definitief weg. 

4. Check rondje: Heb je alles wat je nodig hebt?

Als het goed is, heb je nu meer overzicht in je kast en wil je alles wat in je kast ligt ook echt gaan dragen. Maar mis je nog iets? Kijk nog een keer goed of er kledingstukken zijn die je veel draagt en er nu toch niet liggen.. spijkerbroek, zwart t-shirt, witte blouse? Mis je nog iets? Zet het op je Shoppinglist!

5. Shoppinglist 

Zo, de shoppinglist is compleet! Je hebt die items genoteerd die je wilt vervangen omdat deze versleten zijn en je hebt door je check rondje ook nog wat missend kledingstukken aangevuld.

6. Kleding afvoeren

Adres/plek om je kleding naartoe te brengen. Wat je met de tassen kleding doet die uit je kast komen? Zoek alvast uit wat je ermee gaat doen, zo voorkom je dat deze tassen vol oude kleding lang in huis blijven staan. 

Hulp nodig? Schakel een Professional Organizer in om je op weg te helpen.